Sağlık bakanlığı kayıt tescil işlemleri için zorunluluklardan bir tanesi de ISO 15504 SPICE belgesidir. Aynı şekilde Kamu Bilişim Hizmet alımları için Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından yayınlanan “KAMU BİLİŞİM HİZMET ALIMI KAPSAMINDA KATILIMCILARIN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK” uyarınca da Yazılım yetki belgesi almak için ISO 15504 SPICE belge zorunludur. Bu gelişmeler neticesinde artık yazılım yapan işletmelerin SPICE belgesini alması ve yazılım iş süreçlerini SPICE isterlerine uygun olarak yürütmesi gerekmektedir.
Sadece ülkemizde de değil otomotiv endüstrisi de SPICE süreçlerine uygun olarak çalışmak zorundadır. Automotive SPICE ile süreçleri uzun zamandır yürütülmektedir.
ISO 15504 SPICE yakın zamandan beri ISO 330xx standart ailesine dönüşmektedir. Automotive SPICE için 330xx standart süreçleri uygulanmakta ve takip edilmektedir.
Ülkemizde ISO 15504, ISO 330xx standart ailesi ve Automotive SPICE için yetkilendirilmiş tek kuruluş olan CertBy, yetkin ve yetkili Tetkikçi ekibiyle hizmetinizdedir.
Peki SPICE belgesi için nelere dikkat etmeliyim, değerlendirme için gereklilikler nelerdir ve en kısa sürede firmanız bu belgeye nasıl kavuşur sorularının cevabı için makalemizi okumaya devam edin.
SPICE değerlendirmeleri en az 2 yazılım projesi ile yürütülmektedir. Ancak işletmenin sadece amiral gemisi bir ürünü varsa tek proje üzerinden de değerlendirmeler yürütülmektedir. Projede aşağıdaki rollerin olması tavsiye edilmektedir. Hatta bazı rollerin zorunlu olduğu da unutulmamalıdır.
– Genel Müdür
– Proje Yönetici (MAN.3 ve MAN.5)
– Kalite Uzmanı (SUP.1)
– Yazılım Mühendisi (ENG veya SWE)
– Test Uzmanı (ENG.8 veya SWE.6)
– Yapılandırma (Konfigürasyon) Sorumlusu (SUP.8)
– Yazılım Destek Uzmanı (SUP)
Bu rollerden bazıları görevler ayrılığı ilkesine bağlı olarak kurum içinde sağlanmalıdır. Dolayısıyla çok az çalışanı olan işletmelerin bu ilkeye bağlı olarak dağılımı yapması gerekmektedir. Aksi takdirde SPICE süreçlerinin yönetim şartları sağlanamamış olacaktır.
SPICE belgesi için kayıtlar önemlidir. Yani süreçlerin tanımlı olması güzel evet, ama süreçlerin tanımlı olduğu şekilde kayıtsız olması negatif bir unsurdur. Hatta kayıtsız süreçler yok hükmünde sayılır.
İlk belgelendirme de ISO 15504 SPICE seviye 2 için minimum 15 sürecin değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Puanlama NPLF ile yapılır. Sırasıyla puanların kırılım karşılama oranları (%0,%15,%50,%85) şeklindedir. Yani %15 e kadar N, %85 ve sonrası için F puanı alınır.
Her bir süreçten belirlenen seviyeye ulaşmak için bir önceki seviyede F puanı (tam puan) almanız gerekmektedir. Örneğin seviye 2 hedeflenmişse, Seviye 1 süreçlerinden F puanı almanız gerekir. Hedeflenen seviye içinse en az L (%50-%85 arası) almanız gerekmektedir. Böylelikle ilgili hedeflenen seviyeye ulaşmış sayılırsınız.
Değerlendirme için hazırsınız o zaman ilke önce firmamıza başvurunuzu yapmalısınız. Başvuru sonrası değerlendirme günü planlanmaktadır. Unutmayınız! Resmi evraklar tamamlanmadan belgelendirme süreci tamamlanmamaktadır. Dolayısıyla Belgelendirme Müdürlüğü yönergelerine uymanız en hızlı hizmeti almanız için önemlidir.
Şimdiden belgenizin hayırlı olmasını dileriz.