Yazılım geliştiriyor iseniz bir yerlerde mutlaka SPICE ifadesini duymuşsunuzdur ya da hiç duymamışsınızdır. Bu da neymiş diye kulak kabarttığınız zaman, belki de ISO, 15504, Standart ifadelerini duyup, en iyisi benden uzak dursun demiş bile olabilirsiniz.
Yazılım geliştirme, kodlama ile uğraşırken çoğu zaman eleştirel bir bakış açısı ise yaklaştığımız standartları incelediğimiz zaman, çevremdeki arkadaşlardan hep şöyle ifadeler duymuşumdur: “İşte, biz de tam bunu yapmak istiyoruz.”, “Her şey çok güzel ancak uygulamak zor!”, “Harika ancak bizim şirkette uygulamak mümkün değil!”. Genelde kötüdür diyen hemen hemen hiç kimse ile karşılaşmadım.
Peki, işimize ne kadar yarar diye düşünmeye başlamadan önce, ne olduğuna bir bakalım.
ISO/IEC 15504, yazılım geliştirme için iş süreçlerinin olgunluğunu değerlendirmek için uluslararası bir normdur. Bir süreç referans modeli, herhangi bir yazılım geliştirmede incelenecek ve gerçekleştirilecek olan merkezi süreçleri tanımlar. Süreç değerlendirme modeli, bir organizasyon içindeki süreçlerin nasıl değerlendirileceğini tanımlar.
Evet, böyle tarif edince, sanki patlıcanlı musakka tarifi gibi, baştan cazibesini kaybediyor. Ancak, haydi baharatlı (spicy) kuzu şiş yemeye dersek her halde iştahınız açılacaktır. İşte SPICE biraz da böyledir. Aslında en temelde hepimizin bildiği yazılım geliştirme süreçlerinden farklı bir şey değildir. Analiz, tasarım, kodlama, test, sürüm yayınlama vs. Bunlara kuzu eti dersek, bunları biraz baharatlayıp pişirince oluyor adı SPICE. Güzel değil mi? Size de keyfini sürmek kalıyor.
Sonuç olarak; ISO/IEC 15504 (veya 33002), ABD olgunluk modeli Yetenek Olgunluk Modeli Entegrasyonunun (CMMI) Avrupa’daki eşdeğeridir. Standardın TSE’deki karşılığı ise TS ISO/IEC 15504’dir.
Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle.